Sängar

Betydelsen för benämningen sängar varierar från land till land, eller åtminstone från kultur till kultur. Likaså från tid till tid. I vissa världsdelar och kulturer är sängar synonymt med en matta på golvet, en liten madrass eller bara en plats på marken. I vår del av världen spelar sängar en helt annan roll då de ska vara ergonomiskt anpassade efter ägaren, de ska vara designade för att passa in i rummet med övrig interiör och de ska helst vara stora. Med andra ord finns det många olika synsätt vad gäller sängar och sovmiljö.

Arkeologiska fynd visar att man använde sängar som en fristående möbel redan på 2000-talet f.Kr i Egypten, samtidigt som vi i norra Europa låg på stenar i grottor med någon form av madrass gjord av skinn. Dessa egyptiska sängar, som även förekom i Främre Orienten, var mycket välgjorda och rikt utsmyckade. De bestod av en vackert snidad träram med vävda gördlar, alternativt remmar för att lägga madrassen på. I vår del av världen började vi inte använda sängar förrän på vikingatiden och då var det främst de stora hövdingarna och de rikaste som använde dem. Andra fick gott nöja sig med en madrass av sälskinn, renskinn eller i bästa fall björnskinn. Gemeneman började dock använda sängar för att förbättra sovmiljön under den senare delen av vikingatiden och idag är det, i vår del av världen, en självklarhet att varje enskild individ i varje hem har en varsin säng.

Vid inköp av sängar är det en mängd faktorer som måste spela in. Vanligtvis vid köp av sängar är det själva stommen man köper först, alltså en sängram oftast med gavlar. Stommen utgör själva sängen och dess utseende, den väljs utifrån storlek och huruvida den passar in i övriga rummet och dess interiör eller ej. Efter köp av stomme är det dags att välja madrass. Val av madrass avgörs av ägarens eller ägarnas kroppsvikt. I och med att vi människor spenderar en stor del av dygnet i sängen är det av yttersta vikt att vi ligger bekvämt och inte felbelastar rygg och kotor. Det finns ett flertal varianter av madrasser till sängar, antingen köps de med ribbotten eller utan, ett annat alternativ är att köpa en madrass med resårbotten som har inbyggt underrede i trä som enkelt kan placeras i sängramen eller stommen.

Standardmått för sängar är, för vuxensängar 80x200 cm, 90x200 cm, 105x200 cm och 120x200 cm och för dubbelsängar 140x200 cm, 160x200 cm och 180x200 cm.

E-post | Hem |